Főoldal / Blog hírek / A hideg vizes úszás immunerősítő hatása

A hideg vizes úszás immunerősítő hatása


Az úszás erősíti az immunrendszert. Különösen akkor, ha az edzésre hideg vízben kerítünk sort. Miért van ez?

A hideg vizes úszás immunerősítő hatása

A tudományos vizsgálatok úgy találták, hogy a hideg vizes úszás növeli a szervezetben a fehérvérsejtek számát. Ezek az immunrendszer olyan összetevői, amik segítik a védekező rendszerünket a fertőzések leküzdésben.

Vagyis egyáltalán nem véletlen, hogy a rendszeresen úszók szervezete sokkal ellenállóbb a megfázásos panaszokkal, vírusokkal szemben. Valamint, hogy náluk a krónikus megbetegedések előfordulási aránya is alacsonyabb.

Persze nem csak a fehérvérsejtek számának növekedésével jár a hideg vízben történő úszás. Ilyenkor a vér egyéb jótékony összetevőiből is több lesz. Beleértve a vérlemezkék és a vörösvértestek számát. 

Egyéb kutatások azt is megállapították, hogy a rendszeres hideg vizes úszás hosszabb és gyorsabb hatást generál, mint más sportok. Az úszás után a szervezetben több “katona” áll készenlétben, az immunrendszer ezáltal gyorsabban megküzd a támadó vírusokkal.

Aztán ott az úszás kiváltotta, endorfint felszabadító hatás is. Köztudott, hogy a boldogsághormon mérsékli a stressz-szintet, ami közvetve ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy erős legyen az immunrendszer. Viszont az úszás során ez a folyamat is gyorsabban végbemegy, mint máskor. Ez azt jelenti, hogy kevésbé intenzív edzés során is jelentős endorfin termelődés következik be.

Továbbá a hideg vizes úszás javítja a keringést. Ezáltal a szervekhez több oxigén és tápanyag jut el. Illetve a salakanyag elszállítása is intenzívebb. Ez azt jelenti, hogy a mozgás hatására a szervek által kidolgozott mérgektől is sokkal gyorsabban megszabadulunk, aminek következtében csökken a gyulladások kialakulásának az esélye is. Így bizonyos krónikus betegségek megjelenésének a kockázatát jelentősen mérsékeljük.

És ugyanez a helyzet a stresszel is. A hidegvizes úszás során megszabadulhatunk a feszültségtől. Ami azért lényeges, mert ha nem tesszük, gyulladások jelenhetnek meg “odabent”. Ha pedig ezek a gyulladások felhalmozódnak, az túlterheli a szervezet természetes védekező mechanizmusát, így a krónikus betegségek kialakulásának a kockázata is megnő.

Vagyis ha igazán hatásos immunerősítést szeretnénk, iktassuk be az úszást a mindennapokba. Ha rendszeresen végzünk hideg vizes aerob mozgást, azzal jelentős segítséget adhatunk a szervezetnek ahhoz, hogy sokáig kiegyensúlyozottan működjön. 

Amennyiben szeretnéd te is úszással is támogatni az immunrendszered működését, Sárváron van erre lehetőség. A fürdőben egy különálló beltéri úszómedence is várja a vendégeket. A wellness alatt érdemes ide is ellátogatni. Tudj meg az egységről többet, klikk a részletekért.

További cikkek

Gyakorlatok, amiket gyógyfürdőzés közben bármikor elvégezhetünk

Gyakorlatok, amiket gyógyfürdőzés közben bármikor elvégezhetünk

A vízben gyakorlatilag súlytalanok vagyunk, aminek következtében a mozgás is egyszerűbbé válik. Azaz a nyújtó, erősítő gyakorlatok is jóval könnyebben elvégezhetők. Melyek ezek? 

Tovább
Aufguss vagy Löyly: Mindegy, hogyan hívjuk, át kell élni a wellness alatt

Aufguss vagy Löyly: Mindegy, hogyan hívjuk, át kell élni a wellness alatt

Az Aufguss és a Löyly is ugyanazt jelenti. Röviden: felejthetetlen szauna élményt.

Tovább
A gyógyvíz és a kozmetikai hatás - Termálvízből krém

A gyógyvíz és a kozmetikai hatás - Termálvízből krém

A gyógyfürdőzést alapvetően a mozgásszervi panaszok hatékony kezelésének lehetséges módszereként tartjuk számon. A gyógyvíz azonban nem csak a mozgékonyság megőrzésében segít. A bőr szépségének,...

Tovább