Főoldal / Blog hírek / Tavaszi fáradtság ellen wellness

Tavaszi fáradtság ellen wellness


Télen a szervezet maghőmérséklete néhány tized celsius fokkal alacsonyabb, mint nyáron. Ez lassítja az anyagcserét, vagyis a szervezet ilyenkor egyfajta mini-hibernációba kerül. Ami ráadásul több alvási hormon termelődéssel és kevesebb energiával is párosul. Aztán amikor jön a tavasz, erősebb lesz a napfény, a testhőmérséklet emelkedik, az erek kitágulnak és a vérnyomás csökken. Illetve a fény hatására elkezd több szerotonin, azaz “aktivitás hormon” termelődni. A szervezet azonban nem képes egyik napról a másikra alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, aminek a hatását különféle tünetek formájában érezhetjük is.

Tavaszi fáradtság ellen wellness

Nagyjából két-három hét szükséges ahhoz, hogy minden beálljon a kellő ritmusba. De nem csak az idegrendszerben zajló folyamatok járulnak hozzá ahhoz, hogy a tavasz kezdetén kedvetlenebbek, fáradtabbak vagyunk. Ilyenkor, az évszakváltáskor gyakoribbak a betegségek is, illetve a nappali-éjszakai hőmérséklet ingadozás is terhelést jelent az ereknek és a keringésnek.

Mik a tavaszi fáradtság tünetei?

Amíg nem sikerül alkalmazkodni, előfordulhat fejfájás, fáradtság, szédülés, ingerlékenység, szomorú hangulat. Különösen az idősödőknél és a keringési panaszokkal küzdőknél jelentkezhetnek erőteljesebben a tünetek.

És, hogy miként segíthetünk a szervezetnek a gyorsabb átállásban?

A mozgás, a könnyű, vitamindús ételek fogyasztása és a sok víz segíthet. De jelentős hatást várhatunk egy-egy kiadós wellnesstől is. A szaunázás és a hűtőfürdő, a Kneipp-hidroterápia különösen hatékony. A hideg-meleg váltakozásával járó kezelés stabilizálja a keringést, edzi az érrendszert, ezáltal kevésbé leszünk érzékenyek a fent említett belső hőmérséklet-ingadozásra. Ezek a gyakorlatok segítenek az egész testet aktiválni és gyorsabban visszaállítani a ritmust.

Persze csakis akkor szaunázz, ha ezt az egészségi állapotod lehetővé teszi.

Fontos egyébként tudatosítani, hogy a szervezet belülről kifelé alkalmazkodik a tavaszhoz. Vagyis az étrendre való odafigyelés mellett a wellness keringéstámogató hatásától is komoly eredményre számíthatunk.

Kipróbálnád?

Amennyiben szívesen enyhítenél wellness-szel az évszakváltás okozta tüneteken, várunk a sárvári fürdőben. Szaunával, Kneipp-taposóval és egyéb energetizáló spa szolgáltatásokkal várunk. Mutatjuk a részleteket.

További cikkek

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

Az e-mail üzenetek ellenőrizgetése stresszel jár. A hétköznapokban és a nyaralás alatt is. Kevesen gondolnak rá, pedig azzal, hogy a vakáció alatt is olvasunk e-mailt, magasan tartjuk a stressz...
Tovább
Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

A tavasszal érkező nyári idő remek dolog. Főleg azok számára, akik ebben az időszakban indulnak wellness-szelni. A jó idő lehetővé teszi, hogy ilyenkor is kültéren fürdőzzünk. Sokan azonban...
Tovább
Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval. Miért keressük ezt az opciót? Illetve miért prioritás foglaláskor, hogy fürdőbelépőt is kapjunk a szoba mellé?
Tovább