Főoldal / Blog hírek / A gyógyfürdőben uralkodó mikroklíma - Miért illan el olyan könnyen a hétköznapi feszültség a gyógyfürdőben?

A gyógyfürdőben uralkodó mikroklíma - Miért illan el olyan könnyen a hétköznapi feszültség a gyógyfürdőben?


Gondolkodtál már azon, hogy miért lazulunk el olyan könnyen a gyógyfürdőben? Ez nem véletlenül van így. És nem csak a gyógyvíz kellemesen hőmérsékletének köszönhető. A kellemes, relaxált állapot elérésében a gyógyfürdő mikroklímája is segít.
A gyógyfürdőben uralkodó mikroklíma - Miért illan el olyan könnyen a hétköznapi feszültség a gyógyfürdőben?

Nézzük meg közelebbről, hogy mi is az a gyógyfürdő mikroklíma, és hogyan hat az egészségre.

Először is tekintsük át magát a fogalmat: Mi az a gyógyfürdő mikroklíma?

A mikroklíma egy sajátos éghajlat. Ami többnyire kisebb kiterjedésű földrajzi területeken jön létre. Olyan helyeken, ahol a levegő nem tud úgy áramlani, mint máshol. És ezeken a területeken valami különös tényező hatással van a levegő minőségére. 

Ehhez hasonló a helyzet a gyógyfürdőben is.

A gyógyfürdőkben uralkodó mikroklíma általában a víz hőmérséklete és kémiai összetétele miatt alakul ki. A gyógymedencékben lévő víz gyakran magas ásványi anyag- és sótartalommal rendelkezik, valamint rendszerint meleg vagy forró, ami befolyásolja a levegő páratartalmát és hőmérsékletét. 

Ez azonban nem csak szimplán párás levegő

A meleg víz felszínéről párolgó gőz magasabb ásványi anyag tartalmú. Ami elősegíti a légzőrendszer és a bőr hidratálását, annak tisztulását. Illetve a magasabb hőmérséklet az izmok és az ízületek ellazulásában is közrejátszik, továbbá fokozza vérkeringést is.

Ezenkívül a gyógyfürdőkben általában nagyon kevés por és allergén található. Ami szintén hozzájárul a légzőrendszer egészségéhez, valamint segíti a relaxációt. 

És amit sokan nem tudnak: a gyógyfürdőkben párolgó meleg víz negatív ionokat bocsát ki a levegőbe.

A negatív ionok olyan molekulák, amik amellett, hogy tisztítják a levegőt, az egészségre is pozitív hatást gyakorolhatnak. Egyebek mellett csökkenthetik a szervezetben lévő szabadgyökök számát, illetve hozzájárulhatnak a stressz-szint csökkenéséhez.

Összegezve tehát: egyáltalán nem véletlen az, ha olyan jól érezzük magunkat a gyógyfürdőben. Illetve, hogy itt sokkal könnyebben ellazulunk, mint máshol. A gyógyvíz körüli mikroklíma: az izmokat ellazító meleg pára, a légzőszervekre ható tiszta levegő és a stresszűző magas negatív ion mennyiség együtt nagyban hozzájárul a kellemes ellazuláshoz.

És ez így van Sárváron is. Vagyis ha gyors feltöltődésre vágysz, érdemes ellátogatni hozzánk. Teszteld, hogy nálunk milyen az a bizonyos stresszűző mikroklíma! Várunk a sárvári fürdőben!

További cikkek

Strandfürdő és a zuhanyzás

Strandfürdő és a zuhanyzás

Amikor strandfürdőbe megyünk, az első dolgunk egyike, hogy beugrunk a hűsítő vízbe. Gyakran olyannyira igyekszünk a medencébe, hogy megfeledkezünk bizonyos dolgokról. Egészen pontosan a...
Tovább
Élményfürdő gyerekeknek - Az érzékek és a képességek fejlesztésére is kiváló a vízi kikapcsolódás

Élményfürdő gyerekeknek - Az érzékek és a képességek fejlesztésére is kiváló a vízi kikapcsolódás

Élményfürdő gyerekeknek: nem csak kikapcsolódás, hanem játék és fejlődés is egyben. A pancsolás során a gyerekek érzékei és bizonyos képességei is hatékonyan fejlődnek. Úgy, mint látás, tapintás,...

Tovább
Van olyan, hogy túl sok strandolás? - Mennyi időt tölthetnek a gyerekek a strandfürdő medencéiben?

Van olyan, hogy túl sok strandolás? - Mennyi időt tölthetnek a gyerekek a strandfürdő medencéiben?

Ha nyári vakációról van szó, a strandfürdős kikapcsolódás fix programnak tekinthető. A gyerekek különösen kedvelik a vízben való pancsolást, az úszást és a vízi játékokat. Ez azonban nem jelenti...

Tovább