Főoldal / Blog hírek / A gyógyfürdőben uralkodó mikroklíma - Miért illan el olyan könnyen a hétköznapi feszültség a gyógyfürdőben?

A gyógyfürdőben uralkodó mikroklíma - Miért illan el olyan könnyen a hétköznapi feszültség a gyógyfürdőben?


Gondolkodtál már azon, hogy miért lazulunk el olyan könnyen a gyógyfürdőben? Ez nem véletlenül van így. És nem csak a gyógyvíz kellemesen hőmérsékletének köszönhető. A kellemes, relaxált állapot elérésében a gyógyfürdő mikroklímája is segít.
A gyógyfürdőben uralkodó mikroklíma - Miért illan el olyan könnyen a hétköznapi feszültség a gyógyfürdőben?

Nézzük meg közelebbről, hogy mi is az a gyógyfürdő mikroklíma, és hogyan hat az egészségre.

Először is tekintsük át magát a fogalmat: Mi az a gyógyfürdő mikroklíma?

A mikroklíma egy sajátos éghajlat. Ami többnyire kisebb kiterjedésű földrajzi területeken jön létre. Olyan helyeken, ahol a levegő nem tud úgy áramlani, mint máshol. És ezeken a területeken valami különös tényező hatással van a levegő minőségére. 

Ehhez hasonló a helyzet a gyógyfürdőben is.

A gyógyfürdőkben uralkodó mikroklíma általában a víz hőmérséklete és kémiai összetétele miatt alakul ki. A gyógymedencékben lévő víz gyakran magas ásványi anyag- és sótartalommal rendelkezik, valamint rendszerint meleg vagy forró, ami befolyásolja a levegő páratartalmát és hőmérsékletét. 

Ez azonban nem csak szimplán párás levegő

A meleg víz felszínéről párolgó gőz magasabb ásványi anyag tartalmú. Ami elősegíti a légzőrendszer és a bőr hidratálását, annak tisztulását. Illetve a magasabb hőmérséklet az izmok és az ízületek ellazulásában is közrejátszik, továbbá fokozza vérkeringést is.

Ezenkívül a gyógyfürdőkben általában nagyon kevés por és allergén található. Ami szintén hozzájárul a légzőrendszer egészségéhez, valamint segíti a relaxációt. 

És amit sokan nem tudnak: a gyógyfürdőkben párolgó meleg víz negatív ionokat bocsát ki a levegőbe.

A negatív ionok olyan molekulák, amik amellett, hogy tisztítják a levegőt, az egészségre is pozitív hatást gyakorolhatnak. Egyebek mellett csökkenthetik a szervezetben lévő szabadgyökök számát, illetve hozzájárulhatnak a stressz-szint csökkenéséhez.

Összegezve tehát: egyáltalán nem véletlen az, ha olyan jól érezzük magunkat a gyógyfürdőben. Illetve, hogy itt sokkal könnyebben ellazulunk, mint máshol. A gyógyvíz körüli mikroklíma: az izmokat ellazító meleg pára, a légzőszervekre ható tiszta levegő és a stresszűző magas negatív ion mennyiség együtt nagyban hozzájárul a kellemes ellazuláshoz.

És ez így van Sárváron is. Vagyis ha gyors feltöltődésre vágysz, érdemes ellátogatni hozzánk. Teszteld, hogy nálunk milyen az a bizonyos stresszűző mikroklíma! Várunk a sárvári fürdőben!

További cikkek

Gyerekbarát fürdő - Így válassz strandot a nyárra

Gyerekbarát fürdő - Így válassz strandot a nyárra

A nyári szünidő közeledtével sok család számára aktuális kérdés: hova érdemes menni fürdőzni a gyerekekkel? Honnan tudom, hogy egy fürdő tényleg gyerekbarát? Egyáltalán milyen strandot tekintünk...

Tovább
Lényegesebb, mint gondolnánk - Étkezés után ezért ne menjünk vízbe

Lényegesebb, mint gondolnánk - Étkezés után ezért ne menjünk vízbe

Étkezés után vízbe menni rendkívül rossz ötlet. Még a relax fürdőzés sem ajánlott, nem hogy a csúszdázás. Mi ennek az oka?

Tovább
Melegítsünk be a gyógyfürdőzés előtt!

Melegítsünk be a gyógyfürdőzés előtt!

Gyógyfürdőzés előtt bemelegíteni? Bizony, szükséges. De vajon miért?

Tovább