Főoldal / Blog hírek / A gyógyfürdőzés az emésztést is támogatja

A gyógyfürdőzés az emésztést is támogatja


Gyógyfürdőzni általában azért megyünk, hogy az izmokat, ízületeket ellazítsuk. Illetve, hogy mentálisan kikapcsoljunk kicsit és elűzzük a hétköznapi stresszt. A gyógyfürdőzés azonban ennél sokkal többet ígér. Egy viszonylag friss tanulmány szerint például az emésztést is javítja. Hogyan lehetséges ez?

A gyógyfürdőzés az emésztést is támogatja

A Scientific Reports folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban az taglalták, hogy a japán melegvízforrásokban való fürdőzés hogyan befolyásolja az egészséges egyének bélrendszerének egészségét. Kiderült, hogy a rendszeres melegvizes fürdőzés megnöveli az egyes jótékony bélbaktériumok koncentrációját. Ezzel erősítva a bél immunitását.

Mindezek mellett a gyógyfürdőzés az emésztésre is hatással van - erről már a “Psychosomatic Medicine” című folyóiratban írtak. A cikk szerint mindez annak köszönhető, hogy a gyógyfürdőzéskor csökken a stressz, így hatékonyabb lehet a tápanyag felszívódása. Ugyanakkor a termálvizes relaxálás serkenti az emésztőrendszer reflexeit is. Egyebek mellett a béltartalom mozgását és a gyomorsav termelődést. És akkor a gyógyvíz melege még a vérkeringést is fokozza az emésztőszervek körül. Ami tovább növeli a rendszer hatékonyságot.

A gyógyvízben való fürdőzés ugyanakkor a hasizom és belek ellazításában is segít. Ennek következtében enyhülhet a székrekedés és eltávoznak a bélgázok, vagyis összességében kényelmesebb és hatékonyabb lesz az emésztést.

Úgyhogy, amikor gyógyfürdőzésről van szó, ne csak a klasszikus értelembe vett lazításra gondoljunk. A gyógyvíz ennél sokkal többet nyújt: mindamellett, hogy ellazít és mentálisan felfrissít, az emésztést is hatékonyabbá teszi.

Jusson eszedbe ez is, amikor legközelebb Sárvárra jössz. Egy kiadós gyógyfürdőzéssel valóban kívül-belül megújulhatsz.

További cikkek

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

Az e-mail üzenetek ellenőrizgetése stresszel jár. A hétköznapokban és a nyaralás alatt is. Kevesen gondolnak rá, pedig azzal, hogy a vakáció alatt is olvasunk e-mailt, magasan tartjuk a stressz...
Tovább
Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

A tavasszal érkező nyári idő remek dolog. Főleg azok számára, akik ebben az időszakban indulnak wellness-szelni. A jó idő lehetővé teszi, hogy ilyenkor is kültéren fürdőzzünk. Sokan azonban...
Tovább
Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval. Miért keressük ezt az opciót? Illetve miért prioritás foglaláskor, hogy fürdőbelépőt is kapjunk a szoba mellé?
Tovább