Főoldal / Blog hírek / A gyógyfürdőzés csodája: így jutnak az ásványi anyagok a bőrön keresztül a szervezetbe

A gyógyfürdőzés csodája: így jutnak az ásványi anyagok a bőrön keresztül a szervezetbe


A forró vízben a bőrünk pórusai kitágulnak, ezeken keresztül pedig rengeteg ásványi anyag és nyomelem jut a szervezetbe. Nézzük részletesebben a folyamatot!

A gyógyfürdőzés csodája: így jutnak az ásványi anyagok a bőrön keresztül a szervezetbe

Amikor forró gyógyvízbe merülünk, a bőrünk pórusai néhány perc alatt annyira kitágulnak, hogy azokon keresztül bejutnak a szervezetbe a víz jótékony összetevői. Konkrétan az epidermisz, vagyis a bőr felső rétege alá kerülnek. Itt a "felszívott" ásványi anyagok és nyomelemek beépülnek a szövetekbe és helyi hatást váltanak ki. 

Hosszabb gyógyfürdőzés során azonban szisztémás hatás is előfordulhat, amikor az összetevők már a véráramba is eljutnak. A hasznosulási folyamat azonban minden nyomelemnél és ásványi anyagnál más és más. Van, ami többféle szervrendszerre is hat - mint a magnézium -, más összetevők viszont csak egy-egy szervnél fejtik ki a hatásukat.

Mennyi időre van szükség?

Ezt az egész folyamatot transzdermális felszívódásnak nevezzük. Az ehhez szükséges idő pedig általában 15-20 perc. Bár fontos megjegyezni, hogy a hatékonyság a bőr állapota, hidratáltsága, a testtömeg függvényében és a víz hőmérsékletétől függően változhat. Bizonyos esetekben tehát több időre lehet szükség, amire az ásványi anyagok felszívódnak.

Ha fokoznánk a hatást, fürdőzzünk többször 20 percet. Az egyes etapok között tarsunk legalább fél óra pihenőt. A fürdőzős-pihenős köröket egy nap háromszor ismételjük meg. Természetesen közben figyeljük a testünk jelzéseit, és ha bármi kellemetlent érzünk, fejezzük be a terápiát.

Összegezve: a bőr pórusai a meleg víz hatására kitágulnak a gyógyvízben. Ennek következtében a vízben lévő ásványi anyagok és egyéb összetevők felszívódnak és adott testterületen beépülnek a szövetekbe, ahol aztán kifejtik az egészséget támogató hatásukat. Nyomelemtől függően például gyulladást csökkenthetnek, erősíthetik a csontokat, lazíthatják az izmokat és javíthatják az ízületek rugalmasságát.

Kíváncsi lennél arra, hogy a sárvári gyógyvíz összetevői milyen módon támogatják az a szervezet egészségét? Tudj meg többet, klikk ide a részletekért!

További cikkek

Családi wellness hétvége olcsón - Sárvár

Családi wellness hétvége olcsón - Sárvár

Hogyan hozható ki a családi wellness hétvége olcsón? Mutatunk néhány tippet, amivel jelentősen csökkenthetők az árak.

Tovább
Az ülőmunkát végző egyre gyakrabban regenerálódnak masszázs segítségével

Az ülőmunkát végző egyre gyakrabban regenerálódnak masszázs segítségével

Azok, akik ülőmunkát végeznek, általában stresszesebbek. Ennek következményeként gyakrabban mennek wellness-szelni és kérnek masszázst.

Tovább
Tíz perc szauna, tíz perc pihenő

Tíz perc szauna, tíz perc pihenő

Szaunázás során a bőr hőmérséklete percek alatt 40 fokra emelkedik, aminek következtében nagyjából fél liter izzadságot adunk le. A pulzusszám 30 százalékkal növekszik, ami lehetővé teszi a szív...

Tovább