Főoldal / Blog hírek / Mennyi énidőre van szükségünk naponta és havonta?

Mennyi énidőre van szükségünk naponta és havonta?


Az énidő fontos. De vajon mennyi az annyi? Hány percet ajánlott naponta az énidőre szánni ahhoz, hogy mentálisan jól érezzük magunkat?

Mennyi énidőre van szükségünk naponta és havonta?

Mivel minden élethelyzet más és az embertípusok is különböznek, így általános szabályt nem lehet alkalmazni. Viszont ajánlások vannak. Eszerint naponta legalább 20 percet töltsünk azzal, hogy önmagunkért teszünk valamit. Ebbe természetesen sok minden beletartozhat, néha egészen kreatívnak kell lenni. De a lényeg, hogy legyen egy olyan időszak a napodban - különösen, ha szülőként -, amikor te vagy a saját fókuszod középpontjában. Elsőre talán nehezen megy, de amint megtapasztalod ennek a mini rutinnak az előnyeit, hamar rájössz arra, hogy miként töltheted igazán jól az énidőt.

A rendszeres énidő csökkentheti a stresszt, segíthet rendezni a gondolatokat és objektívebben látni a dolgokat. Ezáltal jobb döntéseket hozhatunk. Nem mellesleg fizikailag és mentálisan is segít jól lenni.

Mennyi legyen az énidő aránya hosszabb távon?

Egyes szakemberek szerint a napi énidőn kívül időszakos, tartalmasabb énidőt is érdemes beiktatni. Havonta legalább egy olyan napot, amikor a saját igényeink lesznek az elsőrendűek számunkra. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy ilyenkor csakis egyedül vagyunk. Az énidő ugyanis nem a magányról szól. Inkább olyan dolgokról, amik feltöltenek. Szólva egy közös gyógyfürdőzés a párunkkal akár ugyanúgy énidőnek tekinthető, mint egy jógázás vagy masszázs. Sőt, még egészen hétköznapi dolgok is ide sorolhatók. Ha a házimunka eredménye tesz boldoggá, akár még ez is lehet énidő.

A lényeg tehát, hogy találjuk meg, mi az, ami beilleszthető a napi rutinba és segíti a jóllétünket. És hát ne feledjük az olyan tartalmasabb kikapcsolódási módokat sem, mint a gyógyfürdőzés vagy egy jó masszázs. Időközönként szükség van arra, hogy érezzük a kényeztetést. 

Természetes igény, hogy legyenek olyan időszakok a pörgős hétköznapokban, amikor a saját szükségletek kerülnek előtérbe. Figyelj erre!

Ha nálad is aktuális egy kiadósabb énidő, látogass el Sárvárra! A fürdőben minden adott ahhoz, hogy igazán élményteli, önmagadra szánt feltöltődős programot szervezz magadnak.

Íme, egy-két tipp. Kattints!

További cikkek

Családi wellness hétvége olcsón - Sárvár

Családi wellness hétvége olcsón - Sárvár

Hogyan hozható ki a családi wellness hétvége olcsón? Mutatunk néhány tippet, amivel jelentősen csökkenthetők az árak.

Tovább
Az ülőmunkát végző egyre gyakrabban regenerálódnak masszázs segítségével

Az ülőmunkát végző egyre gyakrabban regenerálódnak masszázs segítségével

Azok, akik ülőmunkát végeznek, általában stresszesebbek. Ennek következményeként gyakrabban mennek wellness-szelni és kérnek masszázst.

Tovább
Tíz perc szauna, tíz perc pihenő

Tíz perc szauna, tíz perc pihenő

Szaunázás során a bőr hőmérséklete percek alatt 40 fokra emelkedik, aminek következtében nagyjából fél liter izzadságot adunk le. A pulzusszám 30 százalékkal növekszik, ami lehetővé teszi a szív...

Tovább