Főoldal / Blog hírek / Félünk a munkáról pihenésre váltani - Mit tegyünk ez ellen?

Félünk a munkáról pihenésre váltani - Mit tegyünk ez ellen?


Azzal, hogy a technológia lehetővé tette a távoli munkavégzést, gyakran úgy érezzük, minden pillanatban elérhetőnek kell lennünk. Még a nyaralás, a wellness alatt se vagyunk képesek arra, hogy kilépjünk a munkából és kizárólag a pihenésre koncentráljunk. 

Félünk a munkáról pihenésre váltani - Mit tegyünk ez ellen?

Ez angolul a “Fear of Switching Off” - azaz FOSO -, ami egy egészen világos érzést ír le.

Amikor nem tudjuk kikapcsolni a munkahelyi telefont és állandóan ellenőrizgetjük az e-maileket, egyfajta félelmet élünk meg. Úgy gondoljuk: amiatt, hogy nem vagyunk elérhetők, hátrány ér minket. Veszélybe kerül a munkahelyi stabilitás, az egzisztencia és a sikerességünk. Ez pedig ijesztő.

Ráadásul mindezt annak ellenére érezzük, hogy közben tudjuk, mennyire fontos és hasznos a pihenés. Ez pedig egy belső cívódást eredményez.

Szóval manapság akkor is munkára készen állunk, amikor nem kéne. Ez pedig megterhelő. Mentálisan mindenképpen. És sajnos nem igaz az, hogy “csak egy e-mailre válaszolok és már itt is vagyok”. Az e-mail megírása önmagában nem hosszú idő, viszont a kapcsolódó “háttérmunka” már jelentős erőforrást igényel. Ez pedig rontja a pihenés hatékonyságát.

Azzal, hogy készenlétben kell állnunk, egyfajta folyamatos feszültséget generálunk. Mindamellett, hogy növeljük a bizonytalanság érzését is. 

Hogyan lehetne ilyen körülmények között hatékony a pihenés…?

Nem kérdés tehát: képesnek kell lenni a munkából a pihenésre váltani. Le kell tudni küzdeni a kényszeres e-mail és üzenet ellenőrzést. Klisének hangzik: de igenis célszerű meghúzni a határt a munka és a magánélet között.

A jóllétünk múlhat ezen.

A kiegyensúlyozottság érdekében meg kell tanulni kikapcsolni - amiről nem is gondolnánk, mennyire felszabadító érzés. Kezdetben frusztráló, de az alkalmazkodási időszak után az elme elkezdi érezni a szabadságot. Ez pedig egészen páratlan dolog.

Próbáld ki, amikor Sárvárra jössz! Hagyd a telefont és a munkát! Koncentrálj kizárólag a semmittevésre!

Korlátlan wellnesst tartalmazó VitalMed csomagok itt. Nézz körül!

További cikkek

Sárvári szállás félpanzióval - És még a fürdőbelépőért se kell pluszban fizetni

Sárvári szállás félpanzióval - És még a fürdőbelépőért se kell pluszban fizetni

Amikor wellness-szelni, nyaralni megyünk, általában félpanziós ellátást kérünk. Illetve olyan hotelt választunk, ahol a szállásdíj már tartalmazza a fürdőbelépőt. Sárvár szállás félpanzióval:...

Tovább
Fürdős élmények mellé kalandpark programok

Fürdős élmények mellé kalandpark programok

A sárvári fürdőhöz nem csak szálloda, kemping és apartman, hanem még egy erdei kalandpark is tartozik. A kötélpályákat a strand szomszédságában találod.

Tovább
Garantált vizes élmények Sárváron - Jó időben ott a strand, borús időben vár a beltéri csúszdás fürdő

Garantált vizes élmények Sárváron - Jó időben ott a strand, borús időben vár a beltéri csúszdás fürdő

Beltéri csúszdás fürdő: Menj biztosra, és válassz olyan helyszínt a nyaralásra, ahol nem kell az időjárás miatt aggódni! A sárvári fürdőben rossz idő esetén se kell lemondani a fürdőzős...

Tovább