Főoldal / Blog hírek / Nem csak a D-vitamin termelésben segít - Milyen egészségügyi előnyei vannak még a napozásnak?

Nem csak a D-vitamin termelésben segít - Milyen egészségügyi előnyei vannak még a napozásnak?


Azt talán a legtöbben tudjuk, hogy a napsugárzás hatására a szervezetben D-vitamin termelődik, ami rendkívül fontos az immunitás fenntartásához. Azonban a napfénynek nem csak ezen tulajdonsága segít egészségessé válni. Mutatjuk, milyen pozitív hatásai lehetnek a napfürdőzésnek.
Nem csak a D-vitamin termelésben segít - Milyen egészségügyi előnyei vannak még a napozásnak?

Mielőtt azonban felsorolnánk a jótékony hatásokat, fontos megjegyezni, hogy a napvédelem, a megfelelő bőrvédő krémek használata napozáskor elengedhetetlen. A számtalan pozitív tulajdonsága mellett ugyanis bőrkárosító hatása is van a napsugárzásnak. Ha nem vagyunk kellően körültekintőek a napozás terén, egyebek mellett növeljük a bőrrák kialakulásának a kockázatát. Viszont ha tudunk mértéket tartani és megvan a kellő tudatosság, számtalan plusz jótékony hatással számolhatunk.

Melyek ezek?

Például a napozás hatására javulhat az alvás minősége. Ugyanakkor a napfény segít a stressz kezelésében. Amikor a szabadban vagyunk, a napsugárzás hatására melatonin termelődik a szervezetben, ami segít csökkenteni a stressz szintet. Ugyanakkor segít mentálisan fittnek maradni és jobb kedvre is derít. Napozáskor szerotonin hormon is termelődik, ami javítja a hangulatot, hozzájárul a nyugodtság megőrzéséhez és elősegíti a koncentrációt. A szerotonin hatása továbbá, hogy csökkenti az affektív zavar tüneteit, kiegyensúlyozottabbá teszi a hangulatot. Aztán itt a napfény vérnyomás szabályozó tulajdonsága is. A napsugarak hatására a szervezet nitrogén-oxid-készletei a keringésbe kerülnek, ami az erek kitágulása révén csökkenti a vérnyomást. Szakértők mindezek alapján határozottan állítják, hogy a szívbetegségek kialakulása és szabadban, napfényen való tartózkodás mennyisége között szoros összefüggés lehet.

Végül a bevezetőben említett D-vitamin termelődés.

Azok, akik elegendő időt töltenek a napon, általában erősebb immunrendszerrel rendelkeznek. Ami a D-vitamin termelődéssel lehet összefüggésben. Ugyanakkor a D-vitamin segíthet csökkenteni az autoimmun betegségek kialakulásának a kockázatát. Ha megfelelő szinten van a D-vitamin, kisebb az esély az asztma, a cukorbetegség megjelenésére. Javulhat továbbá a csontok egészsége. Illetve egyes kutatások szerint bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának a kockázata is mérsékelhető, ha szinten tudjuk tartani a szervezet D-vitamin mennyiségét.

Szóval napozni hasznos dolog. Ha körültekintőek vagyunk és betartjuk az alapszabályokat, rengeteg pluszt adhat a napfény. 

Akár egy sárvári wellness pihenés is.

További cikkek

Sárvári szállás félpanzióval - És még a fürdőbelépőért se kell pluszban fizetni

Sárvári szállás félpanzióval - És még a fürdőbelépőért se kell pluszban fizetni

Amikor wellness-szelni, nyaralni megyünk, általában félpanziós ellátást kérünk. Illetve olyan hotelt választunk, ahol a szállásdíj már tartalmazza a fürdőbelépőt. Sárvár szállás félpanzióval:...

Tovább
Fürdős élmények mellé kalandpark programok

Fürdős élmények mellé kalandpark programok

A sárvári fürdőhöz nem csak szálloda, kemping és apartman, hanem még egy erdei kalandpark is tartozik. A kötélpályákat a strand szomszédságában találod.

Tovább
Garantált vizes élmények Sárváron - Jó időben ott a strand, borús időben vár a beltéri csúszdás fürdő

Garantált vizes élmények Sárváron - Jó időben ott a strand, borús időben vár a beltéri csúszdás fürdő

Beltéri csúszdás fürdő: Menj biztosra, és válassz olyan helyszínt a nyaralásra, ahol nem kell az időjárás miatt aggódni! A sárvári fürdőben rossz idő esetén se kell lemondani a fürdőzős...

Tovább