Főoldal / Blog hírek / Miért gyakoribbak az idősödőknél ősszel az ízületi problémákkal összefüggő panaszok?

Miért gyakoribbak az idősödőknél ősszel az ízületi problémákkal összefüggő panaszok?


A hidegebb idő beköszöntével sokaknál megjelennek az ízületi problémákhoz kapcsolódó panaszok, különösen az idősebb korosztályban. Ennek hátterében számos tudományosan is alátámasztott ok áll, amiket érdemes figyelembe venni az őszi hónapokban.

Miért gyakoribbak az idősödőknél ősszel az ízületi problémákkal összefüggő panaszok?

A hőmérséklet és a légnyomás változása.

Az ősz gyakran hoz magával hőmérséklet és légnyomás változásokat. Az időjárás hideg és nedves időszakokkal váltakozhat, és ezek a változások hatással lehetnek az ízületekre. Az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom miatt az ízületek szövetei megváltozhatnak, ami fokozhatja az ízületi fájdalmakat.

És ezt kutatási eredmények is igazolják: egy 2007-ben publikált tanulmány, ami a "Weather and Arthritis Symptoms" címet viseli, kimutatta, hogy az ízületi panaszok gyakrabban jelentkeznek hideg és nedves időjárás esetén. A felmérés azt találta, hogy az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom negatívan befolyásolja az ízületi tüneteket, különösen az idősebbek körében.

De nem csak az időjárás okozhat panaszokat.

Az aktivitás csökkenése is hatással van az ízületek állapotára. Az ősz hűvösebb és rövidebb napokat hoz magával, ami sok embert arra késztethet, hogy kevesebbet mozogjon. Az inaktivitás és az ízületek mozgásának csökkenése hozzájárulhat az ízületi merevséghez és fájdalomhoz, különösen az idősebbek körében, akik kevésbé aktívak.

És ott a vitaminhiány is: az ősz beköszöntével kevesebbet vagyunk a szabadban. Ez pedig hatással van a szervezet napfény általi D-vitamin termelésére. A D-vitamin fontos az ízületek egészségének megőrzésében, és a hiánya hozzájárulhat az ízületi problémák kialakulásához, különösen az idősebbeknél.

Mi a megoldás?

Egyebek mellett a gyógyfürdőzés segíthet. Az idősebb korosztály számára különösen fontos a megfelelő ízületi gondozás, és a gyógyfürdőzés kiváló módja lehet az ízületi problémák kezelésének. A meleg, ásványi anyagokban, jótékony összetevőkben gazdag víz enyhítheti az ízületi fájdalmakat és a merevséget. A hidromasszázs és a pezsgőfürdők masszírozó hatása további megkönnyebbülést nyújthat az érintett területeken. Plusz a vízben akár aktívak is lehetünk. Az aquafitness programokon még azok is átmozgathatják az ízületeiket, akiknek a szárazföldön ez csak nehézkesen menne.

Nálad is gyakran felerősödnek ősszel az ízületi panaszok? Ha szakorvosi ellenjavallat nincs, próbáld meg te is gyógyvízben kezelni a problémát. 

Gyere Sárvárra! A gyógyvíz mellett számos egyéb gyógyászati szolgáltatással várunk. Ráadásul ősszel a nyugdíjas kedd is folytatódik. Többet tudnál meg erről? Részletek itt.

További cikkek

Sárvári szállás félpanzióval - És még a fürdőbelépőért se kell pluszban fizetni

Sárvári szállás félpanzióval - És még a fürdőbelépőért se kell pluszban fizetni

Amikor wellness-szelni, nyaralni megyünk, általában félpanziós ellátást kérünk. Illetve olyan hotelt választunk, ahol a szállásdíj már tartalmazza a fürdőbelépőt. Sárvár szállás félpanzióval:...

Tovább
Fürdős élmények mellé kalandpark programok

Fürdős élmények mellé kalandpark programok

A sárvári fürdőhöz nem csak szálloda, kemping és apartman, hanem még egy erdei kalandpark is tartozik. A kötélpályákat a strand szomszédságában találod.

Tovább
Garantált vizes élmények Sárváron - Jó időben ott a strand, borús időben vár a beltéri csúszdás fürdő

Garantált vizes élmények Sárváron - Jó időben ott a strand, borús időben vár a beltéri csúszdás fürdő

Beltéri csúszdás fürdő: Menj biztosra, és válassz olyan helyszínt a nyaralásra, ahol nem kell az időjárás miatt aggódni! A sárvári fürdőben rossz idő esetén se kell lemondani a fürdőzős...

Tovább