Főoldal / Blog hírek / A fák árnyékába húzódni a strandon: több szempontból is hasznos

A fák árnyékába húzódni a strandon: több szempontból is hasznos


Amikor strandolni megyünk, az első dolgunk, hogy elfoglaljuk azt a helyet a medence partján, ahol egész nap tartózkodunk majd. Vagy legalábbis ez a hely szolgál “bázisként” a kikapcsolódásra szánt napon. Ilyenkor általában árnyékos helyet keresünk. Ha ügyesek vagyunk, egy jó nagy lombú fa alá tudjuk kiteríteni a plédet. De miért is olyan jó választás a fa alatti pozíció?
A fák árnyékába húzódni a strandon: több szempontból is hasznos

Több dolog miatt is. Egyrészt árnyékot ad, ami valamennyire megóv minket a Nap káros sugaraitól. Itt persze hozzá kell tenni, hogy a fa árnyéka nem nyújt teljes védelmet. Így akkor is szükséges napvédő krémet használni, amikor a fa alatt tartózkodunk.

A másik lényeges érv az árnyékot adó fa kiválasztása mellett, hogy jelentősen csökkentheti a hőmérsékletet. Kevesen tudják, de a fa alatt jó pár fokkal hűvösebb a levegő, mint a napon. A kutatások azt mutatják, hogy a fa lombkoronája alatti hőmérséklet 4-5 fokkal lehet alacsonyabb. Amennyiben több fa is található az adott területen, akár 7-8 fokos hőmérséklet csökkenés is lehetséges.

Gondoljunk csak bele: mindez egy 34 fokos hőség esetén 26 fokos kellemes meleget jelent a fa alatt.

És minek köszönhető mindez? Részben a levelek adta árnyéknak, illetve a fák párologtató tulajdonságának. A fák, ahogy más növények is, a fotoszintézis során vizet párologtatnak. Ez természetes módon hűti a környező levegőt.

Ráadásul ennek köszönhetően a környező levegő tisztább és oxigénnel teltebb is lesz.

Szóval, ha strandolni megyünk, igyekezzünk fa alá "költözni". Így garantáltan elviselhetőbbé válik a hőség. Ha Sárvárra jössz, tegyél ugyanígy. Azok, akik korán érkeznek a strandra, nagy eséllyel találnak olyan szabad helyeket, ahol a fák is adnak egy kis plusz árnyékot.

További cikkek

Felhevült testtel ne ugorj a hideg vízbe! - Miért?

Felhevült testtel ne ugorj a hideg vízbe! - Miért?

Mielőtt teljesen elmerülnénk a vízben, adjunk 30 másodpercet a szervezetnek az akklimatizálódásra. Az első lépés: szép lassan vizezzük be a testünket, különösen a szív körüli területet. Mi...
Tovább
Nyáron valóban stresszesebbek vagyunk?

Nyáron valóban stresszesebbek vagyunk?

A hő növeli a kortizol - ez egy stresszhormon - szintet, ami feszültté tesz minket és emelheti a szorongó, pesszimista gondolatok mennyiségét. Ehhez jön még hozzá a nyárhoz kapcsolódó szezonális...

Tovább
Szaunázás nyáron - Csináljuk, vagy inkább hagyjuk?

Szaunázás nyáron - Csináljuk, vagy inkább hagyjuk?

A tapasztalt szaunázóknak nem kérdés. De mi a helyzet azokkal, akik ritkábban szaunáznak?

Tovább