Főoldal / Blog hírek / A wellness lehetőséget ad arra, hogy csendben legyünk - Miért lényeges ez?

A wellness lehetőséget ad arra, hogy csendben legyünk - Miért lényeges ez?


Nem is gondolnánk, de a hétköznapi zajok nem kifejezetten pihentetik az agyat. Azzal, hogy állandó hangzavar van körülöttünk, gyengülhet a mentális jóllétünk. Szerencsére ezen viszonylag könnyen lehet változtatni.

A wellness lehetőséget ad arra, hogy csendben legyünk - Miért lényeges ez?

Mondjuk az olyan programokkal, mint a gyógyfürdőzés, amikor van lehetőségünk csendben lenni.

Hogyan hat a csend az agyunkra?

Az agy a figyelmünktől függetlenül folyamatosan dolgozza fel a hangokban rejlő információkat. Ez pedig fárasztó. Minél több a zaj, annál leterheltebb az elme. Ebből tehát az következik: ha kevesebb a zaj, az agy is mentesül a túlzott terheléstől. A zaj egyébként egy olyan stresszor, ami aktiválja a szimpatikus idegrendszert. Vagyis ha sok a zaj, feszültebbek lehetünk. Aminek aztán sok egyéb negatív következménye is lehetséges.

A zaj okozta mentális túlterheléssel ellentétben a csend nyugtatólag hat az agyra. A csend bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, mérsékli a stresszhormonok mennyiségét a szervezetben. A csend segít a koncentrációban és általában hozzájárul a jobb döntések meghozatalában.

Ezért lehetséges az is, hogy egy wellness kikapcsolódás során sokkal objektívebben látjuk az előttünk álló megoldandó problémákat.

A Heart folyóiratban közölték, hogy már két perc csend is pihentetőbb, mint mondjuk a zenehallgatás.

És akkor a csend és a neurogenezis kapcsolatáról még nem is ejtettünk szót.

Kutatások kimutatták azt is, hogy a csend új agysejtek kialakítását eredményezi. És ehhez is elegendő már napi két óra. Az Imke Kirste idegtudós által végzett tanulmány megállapította, hogy a hippocampusban, a tanulással, a memóriával és az érzelmekkel kapcsolatos agyi régióban fejlődnek ilyenkor új agysejtek.

Szóval egyáltalán nem szabad lebecsülni a csendben rejlő erőt. Nem nagy dolog csendben lenni, mégis óriási a jelentősége.

Így hát ha van rá lehetőséged, alkalmazd a “csendben-lét” terápiáját. Akár nálunk, a sárvári gyógyfürdőben. Gyere, merülj el a gyógyvízben, és élvezd, hogy végre fárasztó zajoktól mentesen tudsz regenerálódni. 

További cikkek

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

Az e-mail üzenetek ellenőrizgetése stresszel jár. A hétköznapokban és a nyaralás alatt is. Kevesen gondolnak rá, pedig azzal, hogy a vakáció alatt is olvasunk e-mailt, magasan tartjuk a stressz...
Tovább
Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

A tavasszal érkező nyári idő remek dolog. Főleg azok számára, akik ebben az időszakban indulnak wellness-szelni. A jó idő lehetővé teszi, hogy ilyenkor is kültéren fürdőzzünk. Sokan azonban...
Tovább
Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval. Miért keressük ezt az opciót? Illetve miért prioritás foglaláskor, hogy fürdőbelépőt is kapjunk a szoba mellé?
Tovább