Főoldal / Blog hírek / Wellness gyógyfürdők és a nyári meleg - Kánikulában mennyi ideig ajánlott gyógyvízben fürdőzni?

Wellness gyógyfürdők és a nyári meleg - Kánikulában mennyi ideig ajánlott gyógyvízben fürdőzni?


A wellness gyógyfürdők medencéinek vize általában kellemesen meleg. Ami télen nagyon vonzó dolog. A hűvösebb hónapokban gyakran emiatt megyünk gyógyfürdőzni. Egy kis relaxálás a meleg gyógyvízben a testet és a lelket is képes felmelegíteni. De mi a helyzet nyáron? Ilyenkor is szeretünk gyógyvízben lazítani? Egyáltalán: ajánlott nyáron meleg vízben fürdőzni?

Wellness gyógyfürdők és a nyári meleg - Kánikulában mennyi ideig ajánlott gyógyvízben fürdőzni?

A wellness gyógyfürdők nyáron is kínálnak lehetőséget a gyógyfürdőzésre - És ezt nagyon is szeretjük…

A meleg vízben való lazítás nyáriasabb időben is népszerű dolog. Persze a vendégek ilyenkor a 37-38 fokos helyett inkább a 32-34 fokos vizet választják, de a gyógyvíz alapvetően nyáron is sokakat vonz a fürdőbe. 

Különösen az idősödő generációba tartozók azok, akik ilyenkor is a meleg gyógyvizet részesítik előnyben. Számukra sokkal kellemesebb így strandolni, mint egy frissítő vizű strandmedencében elmerülni.

De vajon azt mennyien tudják, hogy nyáron mennyi időt ajánlott egyhuzamban a wellness gyógyfürdők termálvízében eltölteni?

Egy igazán nyárias napon nem tanácsos 10-15 percnél többet a meleg gyógyvízben fürdőzni. Ilyenkor ugyanis még nagyobb a dehidratáció kockázata, mint az év más időszakaiban. Nyáron az erős napsütés, a meleg miatt sokkal könnyebben túlterhelhető a szervezet. És ez nem csak az idősödőkre vonatkozik. A fiatalabb korosztályba tartozóknak ugyanúgy fontos betartani a fürdőzési időt, mint a 60 év felettieknek.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy nyári napon csak negyed óra fürdőzés lehetséges. Megfelelő mennyiségű folyadék pótlását követően, egy kis pihenés után újra mehetünk a vízbe. Inkább többször fürdőzzünk keveset, mint egyhuzamban sokat. Így nem kell aggódni a túlterhelés miatt.

Egyébként jó tudni, hogy a wellness gyógyfürdők meleg vízében való elmerülés sokkal elviselhetőbbé teszi a kánikulát, mint a hideg vizes strandolás. A meleg víz általában javítja az úgynevezett hőtoleranciát. Ez azt jelenti, hogy a meleg vízből kijőve jobban bírjuk a meleget, mintha strandmedencében fürdőztünk volna… Talán ezzel is érdemes számolni, amikor nyáron strandra indulunk.

Szóval a wellness gyógyfürdők meleg vizű medencéi nyáron is sokakat vonzanak. Ami remek dolog. Viszont ahhoz, hogy biztonságos legyen a strandolás, fontos betartani a fürdőzési időre vonatkozó ajánlásokat. Illetve természetesen azt is meg kell jegyezni, hogy betegség esetén csakis orvosi engedéllyel szabad a gyógyvízben fürdőzni. Ez nyáron különösen fontos. Ezt se vegyük félvállról, ügyeljünk a biztonságra!

További cikkek

Strandfürdő és a zuhanyzás

Strandfürdő és a zuhanyzás

Amikor strandfürdőbe megyünk, az első dolgunk egyike, hogy beugrunk a hűsítő vízbe. Gyakran olyannyira igyekszünk a medencébe, hogy megfeledkezünk bizonyos dolgokról. Egészen pontosan a...
Tovább
Élményfürdő gyerekeknek - Az érzékek és a képességek fejlesztésére is kiváló a vízi kikapcsolódás

Élményfürdő gyerekeknek - Az érzékek és a képességek fejlesztésére is kiváló a vízi kikapcsolódás

Élményfürdő gyerekeknek: nem csak kikapcsolódás, hanem játék és fejlődés is egyben. A pancsolás során a gyerekek érzékei és bizonyos képességei is hatékonyan fejlődnek. Úgy, mint látás, tapintás,...

Tovább
Van olyan, hogy túl sok strandolás? - Mennyi időt tölthetnek a gyerekek a strandfürdő medencéiben?

Van olyan, hogy túl sok strandolás? - Mennyi időt tölthetnek a gyerekek a strandfürdő medencéiben?

Ha nyári vakációról van szó, a strandfürdős kikapcsolódás fix programnak tekinthető. A gyerekek különösen kedvelik a vízben való pancsolást, az úszást és a vízi játékokat. Ez azonban nem jelenti...

Tovább