Főoldal / Blog hírek / Az időskori demencia ellen szaunázás?

Az időskori demencia ellen szaunázás?


Bizonyos tanulmányok szerint a rendszeres hőterápia, például a szaunázás, potenciálisan csökkentheti a demencia kockázatát. Azok, akik hetente legalább két alkalommal szaunáznak, rengeteget tesznek a megelőzés érdekében.
Az időskori demencia ellen szaunázás?

Erről a Psychology Today közölt egy tanulmányt. Amiben természetesen a “védelem” lehetséges okaira is kitérnek.

Eszerint az egyik lehetséges ok, amiért a szaunázás megvédhet a demencia, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásától, hogy a passzív testmelegítéssel aktiválódnak az úgynevezett hősokkfehérjék. Ezek szabályozzák a szervezetben a fehérje képződést. Ami azért lényeges, mert a fent említett neurodegeneratív betegségek esetén viszonylag gyakoriak a fehérjékkel kapcsolatos rendellenességek. A hőterápia, így a szaunázás védelmet nyújthat ezen változásokkal szemben. 

Lehetséges ok továbbá, hogy a hő hatására javul a szív és az érrendszer működése, csökken a vérnyomás és az artériák merevsége. A megfelelő vérellátás és az egészséges érrendszer pedig védelmet nyújthat a demencia és más neurológiai degeneratív betegségek ellen.

De a gyakori szaunázás demenciát csökkentő hatásához kapcsolódó lehetséges mechanizmusok közé tartozik még a gyulladás csökkentése, a jobb alvás, a stressz mérséklése és a fokozott relaxáció is.

Így hát nagyon úgy tűnik, hogy a mentális frissesség megőrzése érdekében (is) érdemes rendszeresen szaunázni. És nem csak idős korban. Ha van rá lehetőségünk, már az aktív életszakaszban tegyük a rutin részévé a hőterápiát. Természetesen csakis akkor, ha mindezt az egészségi állapotunk megengedi. Krónikus betegség, keringési panaszok esetén szaunázás előtt mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

Klikk ide és mutatjuk, hogy a sárvári fürdőben milyen szaunavilág várja a vendégeket.

További cikkek

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

Az e-mail üzenetek ellenőrizgetése stresszel jár. A hétköznapokban és a nyaralás alatt is. Kevesen gondolnak rá, pedig azzal, hogy a vakáció alatt is olvasunk e-mailt, magasan tartjuk a stressz...
Tovább
Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

A tavasszal érkező nyári idő remek dolog. Főleg azok számára, akik ebben az időszakban indulnak wellness-szelni. A jó idő lehetővé teszi, hogy ilyenkor is kültéren fürdőzzünk. Sokan azonban...
Tovább
Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval. Miért keressük ezt az opciót? Illetve miért prioritás foglaláskor, hogy fürdőbelépőt is kapjunk a szoba mellé?
Tovább