Főoldal / Blog hírek / Az étkezés és a wellness kapcsolata - Mennyi ideig várjunk az evés után, mielőtt újra a meleg vízbe megyünk?

Az étkezés és a wellness kapcsolata - Mennyi ideig várjunk az evés után, mielőtt újra a meleg vízbe megyünk?


A wellness meghatározó része az étkezés. Ez nem kérdés. De vajon a fürdőzés és az evés hogyan viszonyul egymáshoz? Mennyit időt várjunk evés után, mielőtt újra a meleg vízbe merülnénk?

Az étkezés és a wellness kapcsolata - Mennyi ideig várjunk az evés után, mielőtt újra a meleg vízbe megyünk?

Fontos tudni, hogy teli gyomorral nem ajánlott vízbe menni. Az étkezés utáni fürdőzés olykor gyomorgörcsöket és emésztési zavarokat okozhat. Ennek az az oka, hogy a fürdőzés hatására egy úgynevezett hipertermikus hatás stimulálódik a szervezetben. Ez a folyamat növeli a pulzusszámot és egy-két fokkal megemeli a belső hőmérsékletünket is. Ami alapvetően nem probléma, viszont evés után nem éppen hasznos. Ugyanis az emésztés során pont ugyanez történik.

Ilyenkor a szervezet összezavarodik, hiszen azt tapasztalja, hogy a hipertermikus hatás már elindult. Ennek következményeként az emésztés lelassul vagy teljesen leáll, ami olykor fizikai tünetekkel, gyomorfájdalommal is jár. 

Vagyis a wellness alatt kimondottan fontos, hogy odafigyeljünk az étkezésre. Az időzítésre és arra is, hogy mit eszünk. A nehéz ételeket inkább mellőzzük. Ha szeretnénk elkerülni a görcsöket, a gyomorégést, inkább válasszuk a zöldséget, a gyümölcsöt. A saláta és a könnyű húsok jobb alternatívának tűnnek, mint a zsíros ételek.

Mennyi ideig várjunk az étkezés után, mielőtt újra fürdőznénk?

Ahhoz, hogy az emésztésben ne okozzunk fennakadást, evés után legalább 20 percet célszerű várni. Igaz, a “várakozási idővel” kapcsolatban egyelőre konkrét állásfoglalás nincs, de nagyjából ennyi idő lehet az, ami minimum szükséges ahhoz, hogy elkerülhessük a gyomorpanaszokat. 

A lényeg tehát: evés után természetes módon megemelkedik a pulzus és a szervezet belső hőmérséklete. A termálvízbe merülve ugyanez megy végbe. Így ha a fürdőzésre evés után kerül sor, a szervezet megzavarodik, és lelassul vagy teljesen leáll az emésztés. Ezt érdemes elkerülni, és a wellness alatt inkább könnyű ételeket enni. Illetve az evés után várni legalább 20 percet, mielőtt újra a meleg vízbe megyünk.

https://www.healthline.com/health/showering-after-eating#summary

További cikkek

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

E-mail üzenetek nélkül teljesebb lehet a nyaralás - Hozd ki a legtöbbet a sárvári wellnessből!

Az e-mail üzenetek ellenőrizgetése stresszel jár. A hétköznapokban és a nyaralás alatt is. Kevesen gondolnak rá, pedig azzal, hogy a vakáció alatt is olvasunk e-mailt, magasan tartjuk a stressz...
Tovább
Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

Nyári gyógyfürdőzés tavasszal - Gondolj a bőrvédelemre!

A tavasszal érkező nyári idő remek dolog. Főleg azok számára, akik ebben az időszakban indulnak wellness-szelni. A jó idő lehetővé teszi, hogy ilyenkor is kültéren fürdőzzünk. Sokan azonban...
Tovább
Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval és fürdőbelépővel

Sárvári szállás félpanzióval. Miért keressük ezt az opciót? Illetve miért prioritás foglaláskor, hogy fürdőbelépőt is kapjunk a szoba mellé?
Tovább