Főoldal / Blog hírek / Napvédelem a strandon - Figyelj a tükröződő fényre is!

Napvédelem a strandon - Figyelj a tükröződő fényre is!


Amikor a Nap káros sugarai elleni védekezésről beszélünk, legtöbbször csak a közvetlen napfényre gondolunk. Pedig nagyon fontos lenne számításba venni a tükröződő fényt, például strandoláskor a víz felületéről visszaverődő UV-sugárzást.
Napvédelem a strandon - Figyelj a tükröződő fényre is!

Kevesen tudják, de a Nap UV-sugárzásának 10 százalékát a víz visszatükrözi. Ami elsőre nem hangzik túl soknak, valójában mégis komoly rizikófaktor a bőr egészségét nézve. És ugyanez a helyzet a strandon lévő homokkal is. Sőt, a szakértők szerint a homok esetében 20 százalék a visszatükrözött UV-sugarak mennyisége.

Mindez azt jelenti, hogy nem csak a közvetlen napsugárzás ellen kell védekezni. Sajnos problémát okozhat az is, ha a vízről vagy a strandon lévő homokról visszatükröződő napfénnyel nem foglalkozunk.

Szakértők emiatt azt javasolják, hogy amennyire csak lehet, legyünk alaposak a napvédő krém használatát tekintve. Igaz, a krémek nagy része vízálló, ennek ellenére a vízbe merüléskor a hatásuk csökken. Ezt fontos számításba venni.

És ha már itt tartunk: a víz alatt sincs biztonságban a bőrünk a Nap káros sugaraitól. A SunSmart közlése szerint a víz felszíne alatt fél méterrel az UV-sugárzás mértéke 40 százalékos. A káros UV-sugárzás elkerülése érdekében legalább 2,5 méter mélyre kellene merülni.

Így hát, ha strandolni mész, vedd számításba, hogy a víz felszíne tükrözi a Nap UV-sugarait, és a víz alá merülve se tudjuk teljesen megóvni a bőrünket a napfénytől.

Fontos, hogy körültekintőek legyünk a napvédelem terén, minimum fél óránként kenjük be magunkat. És ne csak felületesen, hanem mélyen dörzsöljük a bőrbe, és a nem látható helyeket se hagyjuk ki.

Tegyél így akkor is, amikor Sárvárra jössz strandolni!

További cikkek

Felhevült testtel ne ugorj a hideg vízbe! - Miért?

Felhevült testtel ne ugorj a hideg vízbe! - Miért?

Mielőtt teljesen elmerülnénk a vízben, adjunk 30 másodpercet a szervezetnek az akklimatizálódásra. Az első lépés: szép lassan vizezzük be a testünket, különösen a szív körüli területet. Mi...
Tovább
Nyáron valóban stresszesebbek vagyunk?

Nyáron valóban stresszesebbek vagyunk?

A hő növeli a kortizol - ez egy stresszhormon - szintet, ami feszültté tesz minket és emelheti a szorongó, pesszimista gondolatok mennyiségét. Ehhez jön még hozzá a nyárhoz kapcsolódó szezonális...

Tovább
Szaunázás nyáron - Csináljuk, vagy inkább hagyjuk?

Szaunázás nyáron - Csináljuk, vagy inkább hagyjuk?

A tapasztalt szaunázóknak nem kérdés. De mi a helyzet azokkal, akik ritkábban szaunáznak?

Tovább