Ezerarcú batáta - minden, ami édesburgonya

Alma-édesburgonya gyömülcs- és zöldséglé: Kistermelői alma - édesburgonya gyümölcs- és zöldséglé; Gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne.

Kistermelői csicseriborsó: A csicseriborsó Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes, mely hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű alapanyaga. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így vegánok számára egyszerűen kötelező.
A csicseriborsó íze édeskés, kissé a diórahasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, vagy saláta formájában, és a híres marokkói tagine (egytálétel) fontos alapanyagaként is. Emellett készíthetünk, ragut, salátát, vagdaltat (falafel) vagy pástétomot (humusz) is. Előszeretettel adnak hozzá római köményt, fahéjat, koriandert, gyömbért, a zöldfűszerek közül pedig mentát. Ellenállhatatlan ízkombinációt lehet mindezek keverékéből kihozni.
A különleges kulináris élvezeteken túl a csicseriborsónak persze kedvező élettani hatásai is vannak. Mivel élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódó salakanyagoktól.
Mint a rostban gazdag alapanyagoknak, így a csicseriborsónak is a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását. A csicseriborsó bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket.
A csicseriborsóból liszt készülhet, a gluténérzékenyek diétájának fontos alapanyaga lehet.

Édesburgonya liszt: Édesburgonyából készült, gluténmentes, káliumban és élelmi rostokban gazdag liszt, amely a kiegyensúlyozott étrend méltó részét képezheti. A kálium hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a normál izomműködéshez és részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában.  
25-50 %-os keverési aránnyal sütemények, tészták alapanyaga, kiváló habaráshoz, sűrítéshez.

Édesburgonyás humusz: A humusz egy krémes állagú közel-keleti étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (szezámpaszta) olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítünk. Ehhez adtuk mi hozzá az édesburgonyát, ezáltal egy különleges és fantasztikusan finom „kencét” kaptunk.
A humuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel, mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld, pirospaprika, római kömény stb.). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat. A humusz alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. Kenyérrel fogyasztva teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban és előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős, melyet az édesburgonya jótékony hatásai tovább fokoznak. Mind a csicseriborsó, mind pedig a szezámmag előnyös hatással van a vér koleszterinszintjére, rostjaik pedig segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget. Tartósítószert nem tartalmaz.

Édesburgonyás szósz: fő alapanyaga az édesburgonya, a modern gasztronómia egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb alapanyaga. Egy csésze édesburgonya biztosítja a napi A-vitamin-szükségletet, emellett C-vitaminban, rostokban és mangánban is gazdag. Kincset érő tápanyagai miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Az édesburgonya tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A narancssárga édesburgonyában lévő béta-karotin, amely a színét adja, segít csökkenteni a napsugarak káros hatásait, így megőrzi a bőr fiatalságát. Javítja az immunrendszer működését, ez szintén antioxidáns-tartalmának köszönhető. Nemcsak a káros gyulladásoktól védik a szervezetet, hanem a krónikus betegségektől is, mint a rák vagy a szívbetegségek. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely hozzájárul a szem egészségéhez.
Almával vegyítjük, fahéjjal és naranccsal, mézzel ízesítjük.
Kiváló sültek, húsok mellé, süteményekhez, palacsintához.
Tartósítószert nem tartalmaz.

Piros chili szósz: Saját termesztésű alapanyagokból készül, adalékanyag, tartósítószer, glutén és laktózmentes.
A szószok csípősségét a saját termesztésű piros, illetve sárga cayenne paprika adja, melynek magas a csípősségét adó kapszaicin tartalma, és sok C-, B1-, B2-, B6-vitamint tartalmaz. Mértékletes, de rendszeres fogyasztása kedvező élettani hatású. Anyagcserét gyorsító, daganatellenes, külsőleg bedörzsölő szerként pedig fájdalomcsillapító. Megfázások esetén az ételekben fogyasztása kiváló fertőtlenítő.
Ajánljuk: sültekhez, hamburgerekhez, szendvicsekre, rántottára, mártogatósnak, salátaöntetként, levesek, főzelékek ízesítésére.

Sárga chili szósz: Saját termesztésű alapanyagokból készül, adalékanyag, tartósítószer, glutén és laktózmentes.
A szószok csípősségét a saját termesztésű piros, illetve sárga cayenne paprika adja, melynek magas a csípősségét adó kapszaicin tartalma, és sok C-, B1-, B2-, B6-vitamint tartalmaz. Mértékletes, de rendszeres fogyasztása kedvező élettani hatású. Anyagcserét gyorsító, daganatellenes, külsőleg bedörzsölő szerként pedig fájdalomcsillapító. Megfázások esetén az ételekben fogyasztása kiváló fertőtlenítő.
Ajánljuk: sültekhez, hamburgerekhez, szendvicsekre, rántottára, mártogatósnak, salátaöntetként, levesek, főzelékek ízesítésére.
(forrás: https://vasizoldkosar.hu/termelok/babos-szollosy-gabriella-ezerarcu-batata-26)

Birkás pálinka:

A Vasi Hegyhát varázslatos vidékén ősidők óta növény- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak az emberek, az utóbbi évtizedekben pedig mindinkább előtérbe került a gyümölcstermesztés. Ahol pedig gyümölcs van, ott van pálinka is, így folyamatosan alakult a pálinkafőzés hagyománya a térségben.

És hogy mi a Birkás pálinka ízének a titka?

Magyarország különleges gyümölcsei, a gondosan válogatott alapanyag, a korszerű berendezések, a munkatársak megfelelő szakmai tapasztalata és a család. Így garantálják minden egyes üveg Birkás Pálinka kitűnő minőségét.

(forrás: www.birkaspalinka.hu)

Kreinbacher borok és pezsgők:

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára mintegy 48 hektáron gazdálkodunk organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelünk.

Bazalttal kövezett út a jövőbe: Történetünk 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, újabb fejezetet nyitva a borvidék történetében.

Borok vulkáni örökséggel: A Nagy-Somlói borvidék története 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a felszínre tört láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori beltenger kiszáradt medréből. A hegy felszínét borító, masszív kőzet megvédte a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól, a szelek és folyók hatásától – a Somlót éppen ezért, időtállósága miatt nevezik tanúhegynek. Jellegzetesen ásványos karakterű, lassan fejlődő és koncentrált borai épp ezt az örökséget képviselik, híresek hosszú eltarthatóságukról. A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelünk. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. Ezek mellett syrah-val is dolgozunk és eddigi eredményeink jele, hogy Somló elismert szőlőfajtái között kapott helyet.

(forrás: https://www.kreinbacher.hu/)

Kézműves sörök:

Karamellizált fehér csoki - sós mogyoró - Igazi különlegesség, egyedi ízvilág - a Sárvárfürdő csokoládéja

A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda több évtizedes múltra tekint vissza; igazi családi vállalkozás, ahol a minőségi édességkészítés iránti elhivatottság már szinte a génekkel öröklődik. A cukrászat Ausztriában kezdte meg működését 1968-ban, de 1995 óta már Magyarországon is elérhetővé váltak a különleges receptúra alapján készült sütemények, illetve mesés csokoládéköltemények.
A Harrer Cukrászda és Csokoládéműhely minden esetben válogatott, kiemelten magas minőségű alapanyagokból dolgozik. Fokozott figyelmet fordítunk a kakaóbabok kiválasztására, származási helyére és feldolgozására; így a gyártás során felhasznált összetevők csak nemes ültetvényekről származhatnak.

(forrás:https://harrerchocolat.com/)